Lansarea revistei Orizonturi Muncelene

In ziua de 18 decembrie 2008 la Centrul Documentare Informare de la Scoala Muncelul de Sus, com. Mogosesti-Siret, jud. Iasi a avut loc lansarea primului numar al revistei ORIZONTURI MUNCELENE, conceputa si realizata de elevii si cadrele didactice din Scoala cu Clasele I-VIII Muncelu de Sus, jude?ul Iasi, initiator si coordonator fiind profesor Constantin Mocanu.

Revista isi propune ca in paginile ei sa surprinda transformarile care au loc in spatiul acestei comunitati, precum si activit?tile ce se desfasoara in scoala: evenimente, creatii ale elevilor si cadrelor didactice, jocuri, concursuri etc.

Asa cum anuntam si in prima pagina a revistei, colectivul care lucreaza doreste ca, de la numar la numar, paginile revistei sa fie mai interesante, mai atractive, iar cei ce scriu in ea sa fie cat mai multi.

Speram ca expresia "Veni, vidi, vici!", care in traducere din limba latina inseamna "Am venit, am vazut, am invins!" sa ne onoreze.

Profesor Constantin Mocanu


Bilant la 4 ani de mandat

Cu totii stim starea jalnica in care am preluat comuna Mogosesti-Siret la inceput de mandat.
De atunci si pana in prezent m-am straduit sa aduc in "randul lumii" aceasta comunitate. Am preluat aceasta comunitate cu multe datorii, cu drumuri intr-o stare jalnica, fara iluminat public, copii prescolari din satul Muncelul de Sus riscau sa li se surpe plafonul peste ei, din cauza cladirii vechi de peste o 100 de ani din care erau siliti sa invete.
Oamenii din cadrul comunitatii noastre aveau o vorba: " Comuna ca a noastra nu mai exista" si il regretau pe primarul Boboc, care a fost primar in perioada comunista si a mai facut cate ceva pentru comuna.
M-am straduit din rasputeri si in masura posibilitatilor, comuna noastra nu are resurse financiare si singurile venituri realizate sunt alocatiile bugetare si veniturile din impozite si taxe locale platite de o populatie in mare parte saracita si imbatranita.
Cladirea in care functiona primaria comunei era de asemenea intr-o stare jalnica si in pericol de prabusire. Tuturor ne era rusine cand diverse oficialitati si cetateni din alte comune ne vizitau cu diverse probleme. In prezent exista un nou sediu, care este amplasat la jumatatea distantei dintre satele componente ale comunei.
Am construit in satul Muncelul de Sus, o gradinita pentru copii prescolari la standarde europene, din fonduri guvernamentale. Obtinerea acestora a necesitat multa truda in conditiile in care a trebuit sa iau totul de la zero, incepand de la faza de proiect pana la finalizarea. Lucari de reabilitare s-au efectuat si la gradinita din satul Mogosesti-Siret.
De asemenea DC 104 care traverseaza comuna noastra a fost reabilitat si acum este functionabil.
Alimentarea cu apa potabila in sistem centralizat a comunei este in faza terminala si sper ca intr-o luna sau doua sa facem inaugurarea.
Am pus in functiune si extins iluminatul stradal care in trecut nu exista (bucuria hotilor), in prezent comuna este in totalitate luminata in timpul noptii.
Am depus eforturi si am realizat reparatii capitale la scolile din satele Muncelul de Sus si Mogosesti-Siret constand in: inlocuirea ferestrelor cu geamuri de termopan, schimbarea dusumelelor, incalzire in sistem centralizat, grupuri sanitare in interiorul scolii dotate cu instalatii sanitare moderne, laboratoare de informatica echipat cu calculatoare de ultima generatie cu acces la internet si biblioteca electronica, mobilier scolar modern si ergonomic, laborator de biologie precum si alte facilitati necesare procesului de invatatmant de care in trecut nici nu putea fi vorba. Toate acestea sunt menite sa diminueze discrepantele care separa elevii proveniti din mediul rural in comparatie cu cei din mediul urban.
De asemenea a fost reabilitat lacasul de cult al enoriasilor de confesiune catolica.
Am obtinut de la diversi sponsori, fonduri pentru finantarea echipei locale de fotbal si donatii pentru toate bisericile din comuna constand in aparatura de amplificare a sunetului.
S-au intocmit proiecte pentru realizarea de retea de canalizare, pod peste raul Siret, alimentare cu gaze naturale, asfaltare drum comunal DC 104 Mogosesti-Siret - Muncelul de Sus - Hanul Ancutei, construire de camin cultural in Mogosesti-Siret si reabilitare camin cultural in Muncelul de Sus si sala de sport.
Tuturor celor care ma contesta, ii rog sa precizeze un singur obiectiv pe care l-au realizat pe durata mandatului lor. Cu exceptia bulversarii terenurilor cu prilejul aplicarii Legii nr 18 a fondului funciar, nu cred ca mai au cu ce se lauda.
In perioada comunista erau la moda asa zisele anonime, instrument in mana celor lasi, lipsiti de simtul raspunderii, de a scapa de adversari si a plati polite, fara asumarea raspunderii. Astazi cand anonimele nu se mai iau in considerare acesti "oameni cu spinarea de trestie" au gasit o noua modalitate de a arunca cu noroi in oamenii care le stau in cale si anume: mergi la un ziar, scuipi cat poti pe cine ai interes, semnezi cu in initialele " MM, ZZ etc", cumperi tirajul si il distribui prin sat....... .
Tuturora acestora le spun ca legile bunului simt, cer ca cel care face o afirmatie sa o dovedeasca si sa-si asume responsabilitatea. Cand nu ai nimic constructiv de zis, improsti cu noroi.
Fata de cei care m-au ales si intentioaneaza sa ma voteze pentru un nou mandat ii rog sa faca comparatie intre ce a fost si ceia ce exista in prezent si cu promisiunea ferma ca pe viitor voi depune aceeasi maxima diligenta.
Va multumesc!

Primar,
Damian Butnariu