Istoria Comunei

Comuna Mogosesti-Siret este compusa din trei sate : Mogosesti-Siret, Tudor Vladimirescu si Muncelu de Sus

Mogosesti-Siret - Batranii din Mogosesti povestesc ca in a doua jumatate a secolului al VI-lea si inceputul secolului al VII-lea, boierii moldoveni, datorita padurilor imense de stejar, fag, carpen si salcie ce le aveau pe ambele maluri ale Siretului, fiind deci o fauna bogata in vanat, au intretinut relatii de prietenie cu boierii din Ardeal, pe care i-au invitat la diferite vanatori. Se presupune, deasemeni ca un oarecare boier "MOGOS" din Ardeal sa stabilit cu familia si argatii in partea de est a raului Siret si primind ca donatie din partea Manastirii Neamtului o parte din mosie care se intindea intre actualele comune Stolniceni-Prajescu, Helesteni si Halaucesti si satul Muncelu de Sus au pus bazele satului Mogos care mai tarziu se va numi Mogosesti si isi schimba locul in partea dreapta a Siretului. Din acesta legenda reiese faptul ca Mogosestii au fost infiintati in a doua jumatate a secolului al XVII - a , fapt ce este adevarat deoarece la 25 august 1454 este mentionata vama de la Mogosesti.

Tudor Vladimirescu - satul a fost infiintat in anul 1892 prin improprietarirea unor cetateni care se vor aseza aici si vor forma in anul 1896 un sat numit "Satul Nou" in anul 1921, i se schimba numele in "Principesa Maria" si care nume se va schimba din nou la 23 martie 1948 in "Tudor Vladimirescu" , nume care il poarta si in ziua de azi.

Muncelu de Sus - in ceea ce priveste vechimea satului Muncelu de Sus , din documentele privind istoria Romaniei din sec XIV - XV editate de academia RPR din anul 1954, reise ca la 8 septembrie 1442 acest sat exista. Acest sat a fost primit de Bode Harje ca rasplata la slujirile din timpul domnitorului Alexandru cel Bun. Acesta mosie este stapanita apoi de o serie de boieri printre care il amintim pe pahornicul Balos al carui nume se pastreaza si astazi prin "padurea la Balos".

Din diferite documente reise ca satul Muncelu de Sus a devenit comuna in anul 1471, lucru prevazut in manuscrisele pe pergament ale lui Dumitru Sturza, acte care exista la arhivele satului din Bucuresti. In aceasta perioada satul era impartit in doua parti: partea de est locuita de razesi eliberati de Stefan cel Mare, care aveau menirea sa anunte prin aprinderea focului cand dusmanii intrau in tara. Iar partea de vest era locuita de clacasi ce locuiau pe mosia boiereasca. Din materialele arheologice aflate in muzeul scolii generale din Muncelu de Sus ca toporase, pumnale, razuitoare, ceramica si multe alte obiecte rezulta ca aceast sat are o vechime mult mai mare decat cea atestata. Din resturile de arme gasite reiese faptul ca satele noastre au dat Moldovei ostasi de aparare.

Date statistice din anii 1899, 1913, 1930, 1940, 1948 ne arata ca satele Mogosesti si Muncelu de Sus a fost fiecare resedinte de comuna, apartinand de Plasa Mircesti din judetul Roman. Relatiile dintre cele doua sate nu au fost niciodata intrerupte si ca dovada in anul 1907 sau unit si s-au ridicat sa lupte pentru drepturile lor. Din anul 1950, in luna octombrie, comuna Mogosesti sa unit cu comuna Muncelu de Sus ramanand cu resedinta de comuna in satul Mogosesti, careia in anul 1968 i se schimba numele in Mogosesti-Siret spre deosebire de comuna Mogosesti din apropierea Iasului.